About Me

My photo
♥Nissa ♥Sweet 24 ♥There is only one happiness in life, to love and be loved♥

Saturday, July 4, 2009

Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT)

Sharing Is Caring

Ok, nampaknya ada yg berminat utk jd Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) jugak lepas terbaca entri Nissa yg sebelum ni... Jadi entri kali ni Nissa nk kongsikan syarat-syarat permohonan dan perlantikan bg GSTT ni...




Inilah antara syarat-syaratnya :
1.Warganegara Malaysia
2.Umur tidak melebihi 35 tahun bagi Siswazah dan 30 tahun bagi bukan Siswazah.
3.Mempunyai Kelayakan akademik yang diiktiraf.
4.Mempunyai kepujian Bahasa Malaysia di Peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau
setaraf dengannya dan mendapat kepujian dalam lima mata pelajaran yang lain.
5.Bagi lantikan guru-guru agama,Calon-calon hendaklah mempunyai kelulusan Bahasa Arab
sekurang-kurangnya peringkat SPM,Matapelajaran Agama Islam Tinggi atau IV Senawi.
6.Kekosongan jawatan bergantung kepada sekolah.



Oh ye, kalau nk cepat dapat jawapan bg permohonan tu Nissa rasa lebih baik isi borang permohonan tu di Pejabat Pelajaran Daerah (di tempat masing-masing ye) dan terus serahkan kpd pegawai PPD yg berkenaan... Lepas tu mungkin ada sedikit interview... Tp jgn lupa bawa gambar berukuran pasport, salinan IC dan salinan kelulusan akademik sekali...



Tp bila dh dapat tawaran utk jd GSTT ni jgn tolak pulak, yelah kan nk cari pengalaman... Jd bila dh ada peluang tu, ambik ajelah... Lgpun zaman sekarang ni kita xboleh sgt nk memilih kerja ni... Apa yg ada depan mata, kita cuba jelah...



p/s : Pengalaman mengajar kita menjadi lebih dewasa...




19 comments:

Kakde Chula said...

Huhu..nissa' mmg bersungguh2 daftar kat ppd ek?
Teringat pulak abg sedare sy jd guru sandaran kat sklh sy waktu f6.

nissa-elhumaira said...

Hehehe, yg sbnrnya borang pmohonan tu nissa xde ambik lg...Tu yg nissa terus isi dan hantar...
Tp xsangka pulak yg pgwai ppd tu nk jmpa nissa terus dan interview...
Alhamdulillah, lepas interview nissa terus ditawarkan utk jd guru sandaran dan kbtulan pulak, ada sekolah yg kosong...

:P

cik intanurulfateha said...

.helo~ salam kenal
.aritu ade gak apply gstt tp susa nk dpt
.bese die amek budak ade dgree je
.i ade dip je
.die bg kgsk a.k.a guru ganti :(
.gaji ikut hari
.weeken x dpt gaji :(

nissa-elhumaira said...

Hye back dear...

Yup,biasanya GSTT utk bdk2 degree tp sumtimes bdk2 STPM pn boley dpt...

N one more thing, kalo apply mlalui dip, automatik akan dikira ikut gaji SPM je...

Itu pn kalo x silap la, sbb anak kpd kawan mama Nissa yg jd ckgu gnti tp gaji dia ikut gaji SPM sbb dip xlaku katanya...Nissa yg STPM ni pn gaji sekali ganda byk drpd dia...

Anonymous said...

a'kum, masa jd gstt nisa ada cuti x? saya dah jadi gstt 2 tahun. setiap cuti sekolah saya akan dipanggil bertugas samaada cuti pendek ataupun akhir tahun. masa cuti saya akan siapkan kerja gpk dan apa-apa sahaja kerja yang diberi. saya rasa macam bukan cikgu sebab hari cuti sekolah pun kena datang sekolah.kalau x de keje saya diarahkan untuk kemas bilik mesyuarat dan lain-lain. kadang-kadang rasa macam jadi petugas kebersihan plak.bila saya tanya gstt sekolah lain diaorang x kena datang bertugas plak.

nissa-elhumaira said...

Wkmslm awk... Nissa pn xtahulah, sebab Nissa jdi GSTT skjp aje... Insya-Allah cuti sem next year baru jadi GSTT lagik...

Tp seingt Nissa, kalo wktu cuti GSTT pn cuti la... Hmmm...

Anonymous said...

salam..hi nissa..sy de intvw untk gstt 9/12 ni..so lh x bgtau sket cmne diorg intvw?tips temuduga dan pembayaran gji n bpe diorg byr untk dgree?

✿♥nissa-elhumaira♥✿ said...

Kpd cik/encik anonymous... xde sebarang tips pn... yg penting bawak sume resume, jgn gelabah time kena intebiu...


Kalo org yg intibiu tu tnye ape2, jwb ngan jujur n ikhlas...


kalo xsilap lpsn dgree sehari rm70 ke atas kot... ntahla nissa xbrape pasti tp nissa hari tu sehari pn rm60, sbb nissa jadik gstt pas stpm, smntara tgu twrn smbg blaja lik...

:)


gud luck 4 ur intebiu...

whisperingmoment said...

ouh..nissa pon penah jadi gstt gak ke..ana da hbis kontrak utk tahun nie..xtau la rezeki ada ke x utk smbung tahun depan..besok iview gstt sekolah agama plak huhuhu giler seram =)..

✿♥nissa-elhumaira♥✿ said...

Yup, tp jadik GSTT skp aje...
Nnti bila cuti sem, myb nk apply lagik...
Ana lepasan ape ek, camner lak blh ikat kontrak utk jadik GSTT???

whisperingmoment said...

anna deg in finance..kebetulan tahun nih memang nak pakai ramai.tu yg mintak kat PPD.n tyme tuh iview pon senang betol..then posting kat skolah dekat ngn rumah..kontrak memang setahun.tapi if ada cikgu baru posting diorg le tamatkan kontrak bile2 mase jek..tapi depend pada skolah jugak..skunk nissa study lagi ea??nanti da hbis le apply utk GSTT sabk plak..dengar2 senang nak dapat tetap.sbb ada KDC..

✿♥nissa-elhumaira♥✿ said...

Owh, macam tu ek???
Nissa ni lps stpm saje2 je apply jd GSTT sbb nk cari pglmn keja... Ni pn kalau cuti sem, mmg nk apply jd GSTT lg... Berbaloi2...
:)

whisperingmoment said...

hehe nak tambah le..

>>untuk anonymous,gaji for gstt yg degree starting rm 1900..tmbh cikit elaun n tolak kwsp u can get rm2k gakla..tapi if ada cuti kena tolak la gaji tuh ckit..=)

✿♥nissa-elhumaira♥✿ said...

Hehe,btul tu...
Nisa yg lpsn stpm ni pn, gaji GSTT tu dpt dlm 8rts itupn keja 2 minggu je... :)

permataBiru said...

Salam nissa..sy tertarik bc pasal gstt ni..sy pon next week interview gstt..slalunye interview dia in english or malay?lg satu nak tny..gstt ni mengajar mcm cikgu lain eh?

✿♥nissa-elhumaira♥✿ said...

Smoga bjaya ye permataBiru utk interview GSTT next week... Interview tu depends on what subject that u r willing to teach... :)

Ye, GSTT ni ttp mgajar mcm cikgu lain jugak...

Anonymous said...

hi kak nissa...
sy tertarik bc blog kakak utk mgetahui lebih lnjut ttg gstt.
sy jg bru bis stpm 10dec lalu & time balik tue sempat g ambik borang. nervous sbb takde pglaman & sy suka fikir mcmna pnerimaan guru2 lain time 1st day nnt. dpt ke tak xtau tp aritu antar borang trus diinterview. diaorg ckp awal januari diaorg akn contact. kak dulu brape lame jadi gstt?

(rissa, swk)

✿♥nissa-elhumaira♥✿ said...

Dear rissa...

Okeh, bagus dear sbb berani nk apply jd GSTT sbb bkn sume org yg nk amik peluang yg ada... Xpe, mula2 mmgla xde pgalaman... Amik pglaman pertama ni sbg pngajaran okeh...

Apa pn, gud luck 4 da GSTT's interview nanti...

Akak jd GSTT xlama mana pn tp sbb dh banyak kali d GSTT n ada pglamn ajar bebudak tuisyen... :)

juz [n!e]n[0wt] said...

hello.just wanna know. if im still studying kan, n cuti sem tu nk apply boleh je kan? and skarang degree so nk apply gstt ni guna kelulusan yg mne? :) ty.